Papier do drukarek laserowych i atramentowych

Trudno zrobić poważny błąd przy wyborze papieru do drukarki, przez co jest to kwestia, do której nikt nie przykłada większej wagi. To błąd, ponieważ dobrze dobrany papier to znacznie lepsza jakość wydruku tym bardziej, że niektóre rodzaje drukarek potrzebują trochę innego, dostosowanego do nich papieru. Jest też oczywiście papier uniwersalny. Warto się zastanowić, do czego konkretnie będzie używany papier, bo to przeznaczenie decyduje, jak istotna jest kwestia doboru papieru. (https://lobos.pl/papier-i-galanteria-papiernicza,cat226359.html)

Papier do użytku codziennego

Na papierze do codziennego użytku wydrukujemy proste dokumenty tekstowe, na przykład faktury. Charakteryzuje się on niską gramaturą, nie jest powlekany, a jego największą zaletą jest niska cena.

Do wyboru jest kilka jego typów:

Papier uniwersalny

Bardzo tani, typowy papier do kserokopiarek, nadaje się do użycia z drukarkami laserowymi i atramentowymi, ale jakość wydruku jest umiarkowany; powinien być zastępowany papierem typu dostosowanego do konkretnego rodzaju drukarki, jeśli to tylko możliwe;

Papier do drukarek atramentowych

Niedrogi papier o niewielkiej gramaturze; posiada strukturę zapewniającą dodatkowe wchłanianie tuszu, dzięki czemu ograniczony jest problem związany z rozmazywaniem się wydruku oraz przyspieszone zostaje wysychanie zadrukowanej kartki;

Papier do kserokopiarek

Papier do drukarek laserowych

Niedrogi papier wykorzystywany także z kserokopiarkami; może mieć niższą gramaturę ze względu na brak konieczności tworzenia warstw przyjmujących tusz;

Papier do drukarek igłowych

Specyficzny papier posiadający perforację dostosowaną do wymogów drukarek igłowych; papier tego typu nie może być zastępowany przez żaden inny substytut, ponieważ nie byłby on użyteczny dla drukarek igłowych; coraz mniej popularny typ papieru, wykorzystywany w urzędach i zastosowaniach specjalnych.

Wybór odpowiedniego papieru jest ważny, ale nie jest to przesadnie skomplikowany proces. Wystarczy postawić na typ papieru dopasowany do posiadanego urządzenia i upewnić się, że firma go produkująca posiada dobrą reputację.

Kategorie: Papier do drukarek,

Justyna Malarz