Jak menedżer może zachęcać do pracy w zespole?

Biuro pełne pracowników pracujących na rzecz wspólnego celu nazywamy zespołem.

Praca zespołowa jest dla większości ludzi o wiele przyjemniejsza niż praca w pojedynkę, jednak nie oznacza to, że jest pozbawiona wyzwań! Gdy silne osobowości próbują współpracować, często dochodzi do konfliktów, a także zwiększa się szansa na nieporozumienia.

Wszystko to można przezwyciężyć lub przynajmniej w dużym stopniu zredukować tworząc silne poczucie ducha zespołu w nowoczesnym biurze. Kiedy wszyscy czują się częścią zespołu, dogadują się tak dobrze, jak to tylko możliwe (a niektórzy także jak przyjaciele), każdy jest zmotywowany i każdy ma jasność co do swojej roli, wynik jest zawsze pozytywny.

Rolą menedżera jest zapewnienie, że jego zespół ma wysoką atmosferę i morale. Bez tych dwóch rzeczy powyższy scenariusz nie będzie miał miejsca, a wręcz przeciwnie.

Jest wiele cech dobrego menedżera, o których zawsze słyszymy, ale umiejętność zjednoczenia zespołu, motywowania go i kierowania nim jest czymś, co często jest pomijane.

Jak stworzyć ducha zespołu

Jak dokładnie stworzyć ducha zespołu i zapewnić jego trwałość? Nie jest to łatwe i naprawdę zależy od charakterów w zespole, ale jest kilka wspólnych punktów, o których można pamiętać.

• Upewnij się, że obciążenie pracą jest sprawiedliwe i równe dla wszystkich
  • Stosuj podejście do pracy oparte na współpracy, z regularnymi sesjami burzy mózgów przy nowoczesnych stołach w sali konferencyjnej
  • Zachęcaj pracowników do dyskusji i wspólnej pracy nad projektami
  • Upewnij się, że zespół ma jasny i wspólny cel do osiągnięcia
  • Organizuj regularne dni budowania zespołu i ćwiczenia, aby budować ducha zespołu
  • Zadbaj o wysokie morale w biurze - oznacza to docenianie pracowników, słuchanie ich i dbanie o ich potrzeby
  • Upewnij się, że zespół ma jasny kierunek i przywództwo
  • Szybko rozwiązuj konflikty
  • Dobrze się komunikuj i zawsze słuchaj potrzeb i obaw swojego zespołu
  • Świętuj sukcesy

To wszystko są proste sposoby, które mogą pomóc w budowaniu ducha zespołu w biurze i pozwolić pracownikom na wspólną pracę nad projektami. Jednak wiele z nich zależy również od poszczególnych pracowników. Nie każdy czuje się komfortowo pracując w zespole i jeśli tak jest, musisz zachęcić tego konkretnego pracownika i spróbować pomóc mu wyjść z jego strefy komfortu.

Praca w zespole ma wiele zalet i tworzy o wiele przyjemniejsze środowisko pracy. Zapewniając wysoki poziom ducha zespołowego, szybko zaczniemy czerpać korzyści.

Kategorie: Dodatki biurowe,

Michał Korzeniowski